Basiscursussen

MASTER JE LEICA

Het maken van de meest bijzondere foto’s begint met het leren kennen en gebruiken van de mogelijkheden van je camera. We beginnen met een uitleg van de technische instellingen. Wat zijn de fotografische mogelijkheden? Hoe wordt het licht gemeten? Wat zijn de beste instellingen voor portret-, landschap- en straatfotografie en hoe kun je jouw favoriete persoonlijke instellingen opslaan? Kortom hoe kun je de camera voor jou laten werken? Na één cursusdag kun je jouw camera precies laten doen wat jij voor ogen hebt. 

Eéndaagse basiscursus

Master je Leica Q

Eéndaagse basiscursus

Master je Leica SL

Eéndaagse basiscursus

Master je Leica M

Eéndaagse basiscursus

Master je Leica S

Eéndaagse basiscursus

Master je Leica Monochrome

ERVARING VAN CURSISTEN

Peter Linders, Wanroij | Leica M workshop

Onlangs heb ik een beginners workshop voor de Leica M10 camera gevolgd bij Henrieke van Assen in Zwolle.

We hadden afgesproken bij het restaurant de Handschoen, een mooie rustieke locatie met volop onderwerpen en gelegenheden welke uitnodigden tot het experimenteren met de camera.

Na de kennismaking kreeg ik een uitleg van Henrieke over de camera, zijn typische functies, de verschillende objectieven en een stukje Leica camera geschiedenis.

Direct een test om te controleren of de scherpstelling van rangefinder overeenkomt met de scherpstelling van het objectief. Een nuttige en uiterst belangrijke controle voor precieze scherpstelling.

Henrieke is daar zéér kritisch in, wat het uiteindelijk resultaat ten goede komt.

Na diverse mogelijkheden besproken te hebben voor mogelijke diafragma/iso/ sluitertijd instellingen, en houding van de camera aan de slag met het maken van enkele opnamen.

Deze werden direct beoordeeld en besproken. Hints, tips, do’s en dont’s volgden elkaar op bij iedere nieuwe foto. Het zorgvuldig bepalen van focuspunten, en corrigeren van de belichting vond ik uitermate leerzaam.

Als laatste oefening heb ik nog foto’s gemaakt van bewegende objecten. Variërend van fietsers, auto’s en voorbijsnellende bromfietsen en scooters. Dat viel niet mee, maar met de tips die ik er bij kreeg, begon het stapsgewijs te verbeteren.

In het afsluitend gesprek nog diverse mogelijkheden besproken qua objectief keuze, naslagwerken en Adobe Lightroom als bewerkingsprogramma.

Samengevat een leerzame, en intensieve workshop, waarin Henrieke op professionele en door mij als prettig ervaren wijze een goede opstap geeft voor de M.

Mijn laatste camera was een Canon AE1 die al jaren geleden de geest heeft gegeven. Deze opfriscursus was voor mij zeer nuttig en zinvol en draagt nu al bij aan het kritisch kijken naar de resultaten.

Soraya van Zantwijk, Hattem | Leica M workshop

Na mijn 1e individuele workshop bij Henrieke heb ik de kennis en techniek die zij mij die dag heeft gegeven dusdanig kunnen toepassen dat mijn vertrouwen gegroeid is en blijken mijn leica en ik wel degelijk goed bij elkaar te passen. En dat was voor deze workshop echt niet het geval, sterker nog ik heb overwogen de leica weer te verkopen. Omdat deze 1e workshop zo goed bevallen is heb ik onlangs nog een 2e individuele workshop gevolgd, wederom met als doel mijn technische skills verder te vergroten maar vooral nog veel meer te leren van de kennis van Henrieke als fotograaf. De vragen die ik na de workshop had zijn door haar ook met eindeloos geduld beantwoord en aangevuld met ondersteunende tutorials.

Henrieke is een hele fijne vrouw in de omgang, haar rust, geduld en vooral het feit dat Henrieke goed in staat is te luisteren en te vertalen waar mijn behoefte lag hebben voor mij een toegevoegde waarde gehad. Haar manier van observeren en hoe zij haar fotografische proces (compositie) voorbereidt zijn erg leerzaam. Henrieke kijkt op een microscopische manier naar licht en ik denk dat dit haar absolute kracht in haar eigen fotografie is.

Kortom, ik ben nog lang niet uitgeleerd bij haar. Zij heeft ervoor gezorgd dat mijn leica en ik langzaam gaan werken aan een lange en goede relatie en daar ben ik haar erg dankbaar voor.

Rob van Keulen (Product manager Transcontinenta BV), Nieuw-Vennep | Leica

Transcontinenta B.V. is de importeur van Leica in Nederland en wij organiseren regelmatig foto events voor de gebruikers. Naast het jaarlijkse Shoot Amsterdam en lezingen en workshops bij de diverse Leica dealers, wilden we dit jaar een nog directer contact met de eindgebruikers. We besloten om een Leica Pop-Up Store te openen in de Jordaan in Amsterdam. Gedurende drie weken kon iedere geïnteresseerde ieder model Leica camera en objectief zelf uitproberen in de Store. Om de toekomstige en huidige gebruikers nog meer diepgang te geven in het gebruik van de Leica camera’s besloten we om ook workshops te geven vanuit de Store.Voor de professionele workshop “Available light portraits” zochten we een ervaren Leica M gebruiker. Hierbij is niet alleen gekeken naar de technische kennis, maar ook naar de didactische ervaring.Na wat zoeken kwamen wij bij Henrieke van Assen terecht die al jaren met allerlei type Leica M meetzoeker camera’s werkt onder lastige omstandigheden. Zo werkt ze alleen bij bestand licht en doet zij ook bruidsreportages met de Leica M.Toen wij ook zagen dat ze aan jonge kinderen fotografielessen gaf was onze interesse gewekt.In de drie weken van de Leica Pop-Up Store heeft zij zeer gedegen en op prettige informele wijze de workshop deelnemers begeleid. Middels een grondige analyse van het werk van de deelnemers en een persoonlijk gesprek vooraf wist ze al snel een maatwerk workshop te leveren die toegespitst was op de wensen van de deelnemers. In een uitvoerige praktijksessie, in de schilderachtige Jordaan, coachte ze in het gebruik van de Leica camera en het perfectioneren van de technieken.De reacties van alle deelnemers waren zeer lovend en men had echt het idee dat men met veel extra kennis hun fotografische werk nog beter aankonden.Wij kunnen iedereen die eens met een Leica M wil werken of gewoon zijn eigen kennisniveau wil vergrootten van harte aanbevelen om bij Henrieke een workshop te volgen.

Pieter Mooij, Dordrecht | Leica M workshop

Fantastisch leuke en leerzame workshop gevolgd van Henrieke van Assen.